Hoe certificaat asbestdeskundige behalen?

Certificaat asbestdeskundige

De eerste stap om het certificaat asbestdeskundige te halen start met het volgen van de vooropleiding astbestinventaris. De cursus asbestinventarisatie is voor iedereen die aan de slag wilt gaan als gecertificeerd asbestdeskundige.

Om het diploma van asbestdeskundige te bekomen moet u over de nodige basiskennis beschikken. Met het volgen van de 2 dagen durende opleiding basis asbestinventarisatie en de optionele 3de praktijkdag heb je de nodige voorkennis om het traject opleiding asbestdeskundige op te starten om een asbestattest of asbestkeuring op te maken.

Vooropleiding asbestinventaris

In de eerste dag van de cursus asbestinventarisatie krijg je antwoord op de vragen wat is asbest, de eigenschappen en gevaren van asbest en hoe veilig te werken met asbest. Je leert ook de verschillende soorten asbest herkennen zoals Chrysotiel of wit asbest. Maar ook Amosiet, Crocidoliet, Tremoliet, Actinoliet, Anthofylliet ook bekend als bruin, blauw, grijs, groen of geel asbest komen aan bod.

In de tweede dag van de opleiding asbestinventaris leer je de asbest wetgeving en basiskennis inventarisatie opmaken in België. Ook de Vlaamse, Brusselse en Waalse wetgeving rond asbestinventarisatie komt aan bod en daarna bekijken we het uitvoeren van monsternames en het stappenplan voor het opstellen van de asbestinventaris.

Asbestattest opmaken

In de praktijkdag van de cursus asbestinventaris leer je een asbestattest of asbestkeuring opmaken. Het is vanaf 2022 verplicht om een asbestattest op te maken door een erkend asbest inspecteur bij de verkoop van een woning. Een gecertificeerd asbestdeskundige zal voor woningen gebouwd voor het jaar van 2001 een asbestinventaris opmaken en deze registreren bij OVAM.

De 3de dag van de asbestinventariseerder opleiding is een praktijkdag waar we oefenen op het herkennen van asbest door een asbest inspectie te doen, trekken we de asbestbeschermingskledij aan, nemen we asbeststalen af en leggen we een proefexamen af.

Stappen op asbestdeskundige te worden

 1. STAP 1: Vooropleiding asbestinventarisatie
  Om te starten aan verplichte opleiding moet kandidaat asbestdeskundige reeds over goede basiskennis asbest beschikken. Dit kan door feitelijke beroepservaring of door volgen van vrijwillige vooropleiding bij opleidingscentrum.

 2. STAP 2: Opmaak asbestinventaris
  Verplichte opleiding rond de opmaak van een asbestinventaris conform het standaard inspectieprotocol en de rapportage in de webtoepassing van de OVAM.

 3. STAP 3: Examen asbestinventarisatie
  Slagen in het examen over stap 1 en 2.

 4. STAP 4: Registreren als asbestdeskundige bij OVAM
  De kandidaat asbestdeskundige moet bij een door de OVAM erkende certificatie-instelling een persoonscertificaat bekomen. Hij of zij moet zich hiervoor aansluiten bij een bedrijf dat zelf ook over een procescertificaat, afgeleverd door de certificatie-instelling, beschikt. De certificatie-instelling ziet via controles en audits toe op de kwaliteitsvolle opmaak van asbestattesten.

Doelgroep cursus asbestinventaris

Iedere cursist die gecertificeerd asbestdeskundige wilt worden door OVAM en asbestattest opmaken, alsook alle personen die zich verder willen verdiepen in asbestinventarisatie.

Diploma vereisten asbestinventarisatie

 • Geen vooropleiding vereist
 • Diploma secundair onderwijs type ASO, TSO, gelijkwaardig of minimaal twee jaar ervaring in het opmaken van asbestinventarissen, opgedaan in de afgelopen zes jaar

Vereisten opmaak asbestinventaris

 • Verplichte opleiding met praktijkgedeelte over inspectieprotocol asbestinventarisatie
 • Slagen voor het eindexamen
 • Jaarlijks verplichte bijscholing
 • Verklaren op erewoord onafhankelijk en onpartijdig te werken

De cursus gecertificeerd asbestdeskundige, alsook een aanrader voor iemand die actief is als:

 • Preventieadviseur
 • Makelaar
 • Veiligheidscoördinator
 • EPC-deskundige
 • Keurder en technieker
 • EPB-verslaggever
 • Vastgoedverkoper
 • Syndicus
 • Notaris
 • Advocaat
 • Architect

Werken als asbest inspecteur?

Door het volgen van de opleiding asbestinventarisatie kunt u aan de slag gaan als aspect inspecteur. Iedere asbest expert die gecertificeerd wil worden kan door het volgen van de cursus een geldig asbestattest opmaken en deze bij OVAM indienen.

Snelle links

★★★★★

Praxis Training krijgt een 8.8 uit 10 op basis van 14086 beoordelingen.