5 tips voor het aanbrengen van veiligheidspictogrammen op de werkplek

Via veiligheidssignalisatie in de vorm pictogrammen kan je op de werkplek snel en gemakkelijk aandacht vestigen op gevaarlijke voorwerpen en situaties. Bij ongevallen en noodsituaties dragen ze ook bij tot een vlotte hulpverlening en evacuatie. 

Wij geven je een paar tips om veiligheidspictogrammen goed en veilig aan te brengen. 

Geef de informatie waar het nodig is

Analyseer grondig de werkplek en de activiteiten die er plaats vinden. Zo kun je bepalen op welke plekken het belangrijk is dat een werknemer het bord ziet. 

Zorg ervoor dat het bord leesbaar is 

Maak daarbij gebruik van volgende formule: oppervlakte bord in m² > afstand²/2000 (meter).  

Hou rekening met de zichtbaarheid van het bord 

Voorzie in het geval van minder goede verlichtingsomstandigheden altijd in extra verlichting of verlichte veiligheidsborden. 

Bepaalde pictogrammen moeten sowieso bij lichtuitval zichtbaar blijven (vluchtwegen, reddingsmiddelen, brandbestrijdingsmiddelen…). 

Sluit ook altijd de werf/werkplek degelijk af na de dagtaak. Maak gebruik van hekkens, ketting, slot etc. Zo sluit je alle gerechtelijke gevolgen en vandalisme uit. 

Controleer op vervuiling of slijtage

Onderhoud of vervang vervuilde of versleten veiligheidssignalisatie op tijd. 

Kies het juiste materiaal 

Veiligheidspictogrammen worden in heel wat verschillende materialen gemaakt (aluminium, polypropyleenplaat, polyester…). Niet elk materiaal is even goed bestand tegen hoge of lage temperaturen, weersomstandigheden, chemicaliën…  Kies het juiste materiaal voor elke situatie. 

Opleiding 

Op een veilige werkplek of werf kunnen veiligheidspictogrammen niet ontbreken: ze wijzen de aanwezigen op eventuele gevaren. In elk van onze opleidingen komen dergelijke gevaarlijke situaties, en de bijhorende veiligheidssignalisatie, ook aan bod.  Contacteer voor meer informatie over een opleiding op maat Praxis: 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 0491 180 180

Met dank aan Arnold Neirinck voor de hulp bij de redactie van dit artikel!

Snelle links

★★★★★

Praxis Training krijgt een 8.8 uit 10 op basis van 14086 beoordelingen.