Tips voor het maken van jouw risicoanalyse: deel 2

Bij een risicoanalyse worden de gevaren en risicofactoren van specifieke arbeidssituaties binnen een bedrijf of werf systematisch geanalyseerd.

Op basis van zo’n risicoanalyse kan ingezet worden op de preventie van de geïdentificeerde gevaren en risico’s. Zo draagt een risicoanalyse bij tot een veiligere werkplek.

Deel 2: hoe te werk gaan bij opstellen risico-analyse?

1. Ingewikkelde methoden zijn niet strikt noodzakelijk, met het nodige gezond verstand kom je al ver. Bijvoorbeeld: de mogelijke gevolgen van een gevaarlijke situatie bepalen? Start bij het ergst denkbare om uiteindelijk te eindigen bij de kleinere risico’s.

2. Ga daarbij wel systematisch te werk. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

  • Hoe vaak komt het risico voor?
  • Wat zijn de mogelijke gevolgen (bv. schade, ongeval, bijna-ongeval…)?
  • Hoe ernstig zijn de mogelijke gevolgen?
  • Wie wordt aan het risico blootgesteld (bv. werknemers, klanten…)?
  • Zijn er mensen die een hoger risico lopen (bv. zwangere vrouwen, tijdelijke werkkrachten, jongeren…)?

3. Laat zeker alle aspecten die te maken hebben met een veilige werkomgeving aan bod komen in je risicoanalyse: algemene voorzieningen, fysische factoren, psychische factoren, inrichting werkplek, arbeidsmiddelen, arbeidsuitrusting, beschermingsmiddelen, (veiligheids)communicatie, werkdruk, schoonmaak, hygiëne…

Meer weten? 

In het derde deel sommen we nog een aantal laatste aandachtspunten op zodat je zeker niks over het hoofd ziet. Ook onze opleiding preventieadviseur is een aanrader als je hierover meer te weten wil komen.

Snelle links

★★★★★

Praxis Training krijgt een 8.8 uit 10 op basis van 14086 beoordelingen.