Hoe asbest herkennen?

 

afvoerbuis

Hoe herken je asbest en welke soorten asbest bestaan er?

Asbest is moeilijk om met het blote oog te herkennen. Bij twijfel is het aangeraden om een analyse uit te laten voeren door een erkend laboratorium.

 1. Hechtgebonden asbest

 2. Teergebonden of semi-hechtgebonden asbest

 3. Losgebonden of niet-hechtgebonden asbest

Wil je weten welke technieken er bestaan om asbest te verwijderen? Lees het hier.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die voorkomt in de natuur. Het materiaal is opgebouwd uit kleine vezels die niet zichtbaar zijn met het blote oog.

Asbest werd vroeger vaak gebruikt in de woningbouw, omdat de stof hittebestendig, geluidsisolerend, slijtvast en eenvoudig te bewerken is.

Wat zijn de gevaren van asbest?

Asbestvezels die vrijkomen veroorzaken veel ziektes en kankers die meestal pas na 20 tot 40 jaar na de blootstelling zichtbaar zijn.

Daarom is het sinds 1998 verboden om asbesthoudende materialen te produceren.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest is enkel gevaarlijk wanneer het beschadigd of bewerkt wordt. Dan komen de kleine vezels vrij en kan je ze inademen.

Het is niet gevaarlijk om naar asbest te kijken of het aan te raken. Zelfs het inslikken van asbest blijkt volgens de heersende inzichten niet gevaarlijk.

Welke soorten asbest bestaan er?

 • Hechtgebonden asbest:  de vezels zijn stevig verankerd in het materiaal. De asbestvezels komen moeilijk vrij uit. Voorbeelden: Golfplaten, dakleien, gevelpanelen, bloembakken, rioleringen, leidingen...
 • Teergebonden of semi-hechtgebonden asbest:  oorspronkelijk hechtgebonden asbest, waarbij door veroudering of beschadiging het bindmiddel in slechte staat is.
 • Losgebonden of niet-hechtgebonden asbest gevaarlijkst: alle andere asbesthoudende materialen. De vezels zijn minimaal verankerd in het materiaal. De vezels komen gemakkelijk los.

Hoe asbest herkennen?

Let op: asbest is moeilijk om met het blote oog te herkennen! Bij twijfel is het aangeraden om een analyse uit te voeren door een erkend laboratorium.

 • hoe asbest herkennen golfplaatGolfplaten: ‘AT’ op de golfplaat, dan bevat het asbest. ‘NT’ op, de golplaat, dan bevat het geen asbest. 
 • De vuurtest: asbestvezels branden niet. Ga met een vlam langs een breukvlak van het materiaal. Als je ziet dat de vezels blijven gloeien dan gaat wellicht om asbestvezels.
  Andere vezels smelten weg of verliezen hun structuur. Opgelet deze techniek geeft enkel een indicatie. Voor echt onderzoek moet men een erkend labo raadplegen.
 • Productiejaar: bij nieuwbouwwoningen wordt asbest niet meer gebruikt. Sinds 1998 is asbest verboden in België. De piek van asbestgebruik ligt tussen WOII tot midden jaren ’90.
 • Asbest heeft een gewafelde textuur, ook wel ‘honingraat’ genoemd

Asbestinventaris

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een asbestinventaris op te stellen voor ze werken uit laten voeren aan een gebouw.

Opleiding asbest bij Praxis

Cursus asbest nodig? Praxis verzorgt dit graag voor jou:

19/06/2018

Snelle links

★★★★★

Praxis Training krijgt een 8.8 uit 10 op basis van 14086 beoordelingen.