Leerkracht struikelt met gevaarlijke stoffen

In het Koninklijk Atheneum Zottegem veroorzaakt een vallende fles fosfor brand.

Twee leerkrachten moesten bevangen door chemische dampen naar het ziekenhuis.

Alle leerlingen op de campus werden geëvacueerd en mochten naar huis.

Een leerkracht wou enkele chemische producten opbergen, maar struikelde. De doos met onder andere fosfor, natrium en kwik viel uit haar handen op de grond.

Een fles met fosfor brak en vloog door het contact met de lucht, in brand. 

De leerkracht kon samen met een collega de brand vrij snel bedwingen met een poederblusser. Maar daarbij hebben ze dampen van de brandende fosfor ingeademd.

Ze zijn afgevoerd naar het Algemeen Ziekenhuis Sint-Elisabeth in Zottegem. Hun toestand was niet ernstig. In de namiddag kwam al het bericht, dat ze aan de beterhand waren.

Felle rook leidt tot evacuatie

Felle rook verspreidde zich snel door de gangen van de school. Daardoor kregen een vijftiental leerlingen last van prikkelende ogen. Zij werden ter plaatse verzorgd door massaal toegsnelde hulpdiensten.

Het medisch rampenplan werd afgekondigd. En ale 1.382 leerlingen op de campus werden geëvacueerd.

"We prijzen ons gelukkig, dat we dit soort rampsituaties geregeld oefenen. Vandaag is het nut hiervan duidelijk bewezen", bedacht Barbara Fernandez, directeur van het KAZ.

"Blussen met poeder was een heel goeie reactie, want fosfor blussen met water (de combinatie kan bij inademing ernstige schade aan de longen en luchtwegen geven, red.), dat is uit den boze. Een geluk dat zij dat wisten", bedenkt brandweermajoor Peter De Vijlder, hoofd van de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen.

De brandweer verwijderde alle betrokken producten in speciale containers met zand.

Zottegem, 13/01/2017

Bron: Het Laatste Nieuws

 

Snelle links

★★★★★ Praxis Training krijgt een 8,7 uit 10 op basis van 5864 beoordelingen.