Inwoners Sint-Niklaas slachtoffer van asbest

Asbest Sint NiklaasDe stad Sint-Niklaas heeft opvallend veel asbestdoden.

Je kan ziek worden door gewoon in Sint-Niklaas te wonen.

Het is een schande dat dit nauwelijks werd onderzocht.

Om dit aan te klagen schreef Johan de Vos Het boek van Sint-Niklaas over zijn stad.

"Vandaag brengt het hoofdstuk rond asbest in Sint-Niklaas heel wat teweeg. Nochtans, wat ik schreef weet elke Sint-Niklazenaar, het is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is het feit dat het geschreven werd en gedrukt in een boek."

België grootste verbruiker van asbest

Jarenlang was België de grootste verbruiker van asbest ter wereld. Dit terwijl asbest mensen niet alleen ziek maakt, mensen sterven er ook van.

De uiterst fijne vezeltjes van asbest zijn zo licht, dat ze lange tijd in de lucht blijven en gemakkelijk worden ingeademd. Zo ontstaan ziekten zoals asbestose en verschillende soorten kanker.

Asbestose werd al vastgesteld in de jaren 1920, maar het duurde tot 2001 eer het produceren, gebruiken en op de markt brengen van alle toepassingen van asbest bij wet werden verboden.

De ziekte van Sint-Niklaas

asbestIn Sint-Niklaas gebruikte Scheerders van Kerchove Verenigde Fabrieken (SVK) asbest voor alle mogelijke toepassingen in bouwmaterialen zoals golfplaten, bloembakken, buizen of isolatie.

Asbestfonds

In 2007 richt de federale overheid het Asbestfonds op. Mensen bij wie mesothelioom of asbestose wordt vastgesteld, kunnen een maandelijkse vergoeding krijgen.

Sinds het ontstaan van het Asbestfonds in 2007 bond slechts één Belg de strijd aan tegen asbest. Eric Jonckheere, die zijn vader, moeder en twee broers verloor aan longvlieskanker, kreeg na jarenlang procederen tegen Eternit een schadevergoeding.

Sint-Niklaas, 30/03/17
Bron: Knack

 

Snelle links

★★★★★

Praxis Training krijgt een 8.7 uit 10 op basis van 5864 beoordelingen.