Een goede training voor heftruckchauffeurs is belangrijk

Een goede training zorgt ervoor dat een heftruckchauffeur alle kneepjes van het vak leert.

Zo wordt een chauffeur een volwaardig vakman.

Hij leert niet alleen de nodige vaardigheden, maar ook problemen signaleren.

Een aantal tips

Vijf centimeter uitsteken

Pallets moeten vijf centimeter vóór de liggers van de magazijnstelling uitsteken en de klossen van de pallet moeten op de liggers staan. Jammer genoeg kan het zijn dat de chauffeur op het werk andere instructies krijgt, omdat het anders een ‘mooier zicht’ heeft.

Frans Hardus keurt bijna dagelijks stellingen in magazijnen. Hij ziet dat risico’s in veel gevallen worden afgewend met technische maatregelen, in plaats van op de vakkundigheid van de chauffeur te vertrouwen.

De maat van de pallets

Ook de maat van de pallets in niet altijd juist. De meeste palletstellingen hebben liggers met een lengte van 2,70 meter. Daarop mogen er dan drie pallets met een breedte van 0,80 meter worden geplaatst. Zo blijft er tussen de pallets en de staanders de precies voorgeschreven tussenruimte van 7,5 meter over.

Wat moet een chauffeur dan doen met de pallets als die breder zijn dan 0,80 meter?
“Als pallets te strak tegen elkaar staan, kan de wikkelfolie van de pallets aan elkaar blijven plakken. Dat kan tot problemen leiden bij uitslag van de pallets”, stelt Hardus.

Vrije hefhoogte

Hetzelfde geldt voor de vrije hefhoogte. Tussen de bovenkant van een pallet en de ligger erboven moet volgens Europese normen 7,5 centimeter ruimte blijven. Chauffeurs letten daar niet altijd op, met als risico dat de ligger boven de pallet wordt opgetild.

Verantwoordelijkheid

“Het is de vraag, of dat de verantwoordelijkheid is van de heftruckchauffeur of van diens leidinggevende. Of misschien zelfs van de inkoper die leveranciers toestaat te brede of te hoge pallets te leveren. Maar een chauffeur moet dit soort zaken kunnen signaleren en aankaarten bij zijn leidinggevende.”

30/03/2017

Bron: BMWT

Snelle links

★★★★★

Praxis Training krijgt een 9.1 uit 10 op basis van 6482 beoordelingen.