Eternit veroordeeld in asbestzaak

Volgens het Brusselse Hof van Beroep was Eternit wel degelijk op de hoogte van de gevaren van asbest.

Het bedrijf moet daarom een schadevergoeding van 25.000 euro betalen aan de nabestaanden van Françoise Jonckheere.

Zij overleed aan de gevolgen van longvlieskanker, dat veroorzaakt kan worden door blootstelling aan asbest.

In de eerste aanleg hadden de nabestaanden recht op een vergoeding van 250.000 euro, maar Eternit ging in beroep tegen die beslissing.

Volgens de beroepsrechter was Eternit sinds de jaren ‘70 op de hoogte van de gevaren van asbest. Toch heeft het bedrijf niet de nodige voorzorgen genomen om zowel de werknemers als de omgeving voor die gevaren te behoeden.

In de doofpot

“Eternit heeft jarenlang gelogen over de gevaren van asbest en heeft nadien een doofpotoperatie op poten gezet.”

“Mensen die ziek werden, kregen een vergoeding, zolang ze maar geen proces begonnen! Asbestslachtoffers die een beroep willen doen op het Asbestfonds, moesten afzien van gerechtelijke stappen. Ook mijn moeder kreeg een dergelijke vergoeding aangeboden van de CEO van Eternit, maar ze weigerde dat resoluut.”

Eric Jonckheere pleit er ook voor dat Eternit alle besmette terreinen saneert. Het bedrijf produceert nog altijd asbest in derdewereldlanden, in onveilige omstandigheden. Dat moet stoppen volgens Jonckheere.

Zowat 70 sympathisanten van de familie en leden van asbest-slachtofferverenigingen uit verschillende Europese landen onthaalden het arrest van het Hof van beroep op gejuich.

Wet aanpassen?

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel heeft een wetsvoorstel klaar liggen omtrent asbestslachtoffers. Het voorstel maakt het mogelijk voor asbestslachtoffers om naar de rechter te stappen, ook al heeft het Asbestfonds reeds een vergoeding uitgekeerd.

Momenteel is er volgens een OVAM-rapport 3,7 miljoen ton asbesthoudend materiaal in omloop in Vlaanderen. Het merendeel onder de vorm van dakbedekkingen in de buurt van woningen, scholen, jeugdlokalen, bedrijven en stallen.

Kapelle-op-den-Bos, 28/03/2017
Bron: Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad

Snelle links

★★★★★

Praxis Training krijgt een 8.7 uit 10 op basis van 5864 beoordelingen.